Playback Theatre

Ηλικίες:  18 + ετών 

Tο Playback Theatre είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που έχει τις ρίζες του στο Ψυχόδραμα του Moreno και το Θέατρο του Αυθορμητισμού. Συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τις τεχνικές που προκύπτουν από τη δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο.

Ξεκίνησε την δεκαετία του ΄70 στην Αμερική από τους Jonathan Fox και Jo Salas και μετέπειτα διαδόθηκε και αναπτύχθηκε σε πολλές άλλες χώρες. Το 2011 ήρθε και στην Κύπρο μέσα από την πρωτοβουλία του Σωματείου Θαλλέω Cyprus Playback Theatre and Arts Therapy, το οποίο συνεχίζει να το μεταδίδει με παραστάσεις και βιωματικά εργαστήρια σε διάφορες πόλεις.

Μια ομάδα Playback Theatre αποτελείται από τον συντονιστή-παρουσιαστή, τέσσερις ηθοποιούς και ένα-δυο μουσικούς. Στις παραστάσεις Playback Theatre δεν υπάρχει σενάριο, αφού το έργο «γράφεται» κάθε φορά από τους θεατές.
Οι θεατές έρχονται σε επικοινωνία με τους ηθοποιούς μέσω του συντονιστή, ο οποίος θέτοντας κάποιες ερωτήσεις, τους παροτρύνει να μοιραστούν προσωπικά τους βιώματα.

Οι παραστάσεις Playback Theatre λειτουργούν με τον πιο κάτω τρόπο. Πρώτα η ομάδα επιλέγει το θέμα και τον τίτλο της παράστασης και καλεί το κοινό να συμμετάσχει.

Συνήθως η υποδοχή του κοινού συνοδεύεται με ποτό και σνακς, δίνοντας τους την ευκαιρία να νιώσουν άνετα με το χώρο και τα άτομα. Ακολουθεί η προθέρμανση του κοινού με κάποια παιχνίδια γνωριμίας και η παράσταση.

Αρχικά, οι θεατές-αφηγητές εκφράζουν απλές εικόνες και συναισθήματα και στη συνέχεια μοιράζονται μεγαλύτερες ιστορίες. Μόλις ο αφηγητής εκφράσει ένα συναίσθημα, ή αφηγηθεί μια ιστορία, ο συντονιστής ζητά από τους ηθοποιούς να την παρουσιάσουν με την κατάλληλη τεχνική. Οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν, ενώ η μουσική συνοδεύει την θεατρική πράξη. Σκοπός της ομάδας είναι η αρμονική συνεργασία για την θεατρική παρουσίαση αυτού που ο αφηγητής μοιράστηκε. Με αυτό τον τρόπο αφηγητής έχει την ευκαιρία να αναβιώσει την ιστορία του, να τη δει με άλλη οπτική γωνία ή και να την κατανοήσει.

Όλες οι ιστορίες που έρχονται στην επιφάνεια, γίνονται αυτόματα σημαντικές καθώς η κάθε ιστορία έχει τη δική της θέση στην παράσταση. Επιπρόσθετα, οι θεατές ταυτίζονται με τις ιστορίες των αφηγητών και θυμούνται δικές τους, τις οποίες αν θέλουν έχουν την ευκαιρία στη συνέχεια να τις μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια παράσταση Playback Theatre μοιάζει με ένα παιχνίδι συνειρμών.